052-2246911

שמעת על המושג "תכנית לידה", חרשת את האינטרנט, ואפילו הדפסת לעצמך דוגמא או שתיים של תוכנית לידה.
עכשיו מה עושים ואיך מממשים את תכנית הלידה?

הכנת תוכנית לידה היא שלב בתהליך הכנתך ללידה המתאפשר במהלך או אחרי קורס הכנה ללידה. בשלב זה את נמצאת עם הרבה יותר ידע והבנה של תהליך הלידה, ומכאן ביכולתך לבחור לפי מה שחשוב לך ללידה בכלל ולחדר לידה בפרט.

למי מיועדת תכנית הלידה ומה עושים איתה?

ראשית נאמר כי תכנית הלידה מיועדת לך. כל לידה היא שונה (גם אם זו אינה הלידה הראשונה שלך) וכך גם כל  "משאלת לידה" יכולה להשתנות. לאחר שלמדת בקורס הכנה ללידה מה צפוי לך בחדר לידה, את יכולה להגדיר לעצמך מה חשוב לך בלידה. למה לצפות מהצוות בחדר הלידה ומה תפקידו של המלווה בחדר הלידה ובדרך כלל הכנת תוכנית לידה מאוד מסייעת בכך.

חשוב להכין תוכנית לידה כדי להגדיר לעצמך לקראת מה את הולכת. זה יעזור לך להגשים את רצונותייך, לחזק את שליטתך בתהליך הלידה ולצמצם במידה את חוסר הודאות ואי הבנות או חוסר תקשורת שעלולות לצוץ עם צוות חדר לידה.
לאחר מכן שתפי את בן זוגך או מי שילווה אותך בחדר הלידה (או שתערכו זאת ביחד) שכן מעורבותו של המלווה חשובה ביותר וחשוב שידע לסייע בהתאם.
שלב זה מעניק לבן הזוג את תחושת הבטחון שהוא יודע מה חשוב לך/לכם והוא יכול לסייע לך להגשים זאת.

כאשר סיימת לכתוב את תכנית הלידה, הגישי אותה למיילדת שתלווה אתכם בלידה מבעוד מועד. עת פגישתכם איתה תמסרו לה את הדף ובנוסף חזרו בעל פה על הדברים העיקריים (לדוגמא: "חשוב לי ללדת לידה טבעית" או מתי את רוצה אפידורל וכהנה סעיפים חשובים במיוחד.

יש מקרים בהם תינתן לכם הזדמנות להראות את תוכנית הלידה עוד לפני הלידה, כמו למשל במקרים בהם יש ליווי פרטי כלשהוא כגון דולה או מיילדת פרטית. גם כאן שיתוף כל הנוגעים בתכניותייך מגייס אותם לתמוך ברצונותייך.

תוכלי להדפיס עותק לתיק המסמכים שלך ולשמור עותק אותו תוכלי לתת ביד למיילדת.

איך להכין תוכנית לידה?

לא כדאי להוריד תוכנית מוכנה מהאינטרנט. כל אחת רואה את הלידה שלה קצת אחרת. אם תכנסי לחדר לידה עם תוכנית שבה מצויינים דברים שבכלל לא חשובים לך או אינך יודעת מה הם, מיד זה יורגש ולא יילקח ברצינות. תוכנית אמיתית שמשקפת את רצונותייך האישיים תיצור יחס רציני כלפייך. לכן אפשר להשתמש בתוכניות מוכנות כבסיס אותו תתאימי לצרכייך.

נסחי את התוכנית באופן טלגרפי, כתוב בצורה ברורה ופשוטה. אל תעמיסי פרטים וסופרלטיבים מיותרים. הטקסט צריך להיות קריא ולא מרתיע או כזה שעלול ליצור אנטגוניזם. בדרך כלל די בעמוד אחד שמתמצת את תכנית הלידה ומחלק אותה לארבעה שלבים:

שלב ראשון עד יציאת התינוק (לדוגמא: אני מבקשת לאפשר לי להיות במקלחת עד כמה שניתן).
שלב שני עת יציאת התינוק (לדוגמא: מבקשת לסייע לי בהדרכה לגבי איך ומתי לדחוף).
שלב שלישי לאחר יציאתו (לדוגמא: חשוב לי להניק בחדר לידה אבקש סיוע בכך).
שלב רביעי ואחרון- בתינוקייה (לדוגמא: כן או לא לרחוץ אותו).

קורס הכנה ללילדה טוב יסייע לך להבין מה האפשרויות שלך בכל שלב.

לסיכום

קל לסמוך על כך 'שכשנגיע אז נזרום', אז נבקש מצוות חדר הלידה בעל פה. אבל בלחץ הצירים אל תסמכי על כך שתזכרי בדיוק מה רצית לבקש, זה מעלה את הסיכוי לתסכולים אחרי כן. כשהדברים כתובים, כשתכנית הלידה מוגשת לצוות חדר הלידה, נמנע בעיה זו ואף נגייס את מי שאיתנו ונכוון אותם לרצונותינו.

יחד עם זאת חשוב להדגיש כי תכנית הלידה היא בראש ובראשונה מיועדת עבורך. היתרון העיקרי בהכנת תוכנית לידה הוא הגדרה וחידוד מה חשוב לכל אחת בלידה שלה. ובכך מתחזקת תחושת השליטה בלידה.

אם תרצי ללמוד עוד על שליטה בלידה, על כלים להתמודדות עם הכאב וכיצד להתכונן נפשית ללידה, אני מזמינה אותך לקרוא על הכנה נפשית ללידה בשיטת קיי. מדובר באימון אישי נפשי ללידה, שאני מעבירה בסדרה קצרה ומרוכזת של מפגשים אצלי בקליניקה.

 

אביטל גרינפלד מרדכי - מדריכת הכנה ללידה, דולה, הכנה נפשית ללידה בשיטת קיי, מטפלת גופנפש
 גרסה של המאמר פורסמה באתר וואינט